Restauracja “Smuga Cienia”

Restauracja

Smuga Cienia

Nasza hotelowa restauracja wyróżnia się nie tylko marynistycznym stylem, pięknymi widokami z przeszklonej oranżerii, dużym tarasem nad jeziorem, ale również kombinacją smaków: regionalnych opartych na unikalnych recepturach skomponowanych z lokalnych produktów z wykorzystaniem nowoczesnych technik obróbki dań. Menu zmienia się w zależności od sezonowości produktów i pór roku.

Kulinarna podróż po Mazurach

klasyczne oraz mazurskie potrawy

Kuchnia

Nasza kuchnia specjalizuje się w mazurskich oraz klasycznych potrawach z wykorzystaniem regionalnych przysmaków. Do przygotowania potraw wykorzystujemy lokalne produkty, dzięki czemu wszystkie składniki są świeże oraz pochodzą z wiarygodnego źródła. Ryby serwowane w naszym lokalu m.in. sandacz, szczupak, okoń, węgorz są poławiane w lokalnych jeziorach. Mięso jak i warzywa, oraz owoce pochodzą od lokalnego producenta, natomiast zioła i przyprawy pozyskujemy z własnego ogródka. „Smuga Cienia” proponuje Państwu ekologiczne ciasta według sekretnej receptury wypiekane w hotelowej cukierni. Domowe kopytka, kluski śląskie, pierogi z różnymi nadzieniami oraz makarony własnego wyrobu. Smaki w restauracji zmieniają się zgodnie z porami roku, dlatego w zależności od sezonu można skosztować różnorodnych dań.

Świeże i naturalne smaki

Napoje

Stawiamy na świeże i naturalne smaki, w naszym menu znajdziecie pyszne organiczne lemoniady autorskiego przepisu, oraz soczyste, wyciskane “od ręki” soki. Do domowych wypieków polecamy kawę 100% Arabica z rzemieślniczej palarni SANTOS. W mroźne wieczory, przy kominku niezawodnie sprawdzi się imbirowa herbata z polskim miodem i plastrem pomarańczy. W naszym barze dostępne są regionalne piwa z kraftowego browaru ełckiego “Piwo Mazurskie” i browaru olsztyńskiego legendarne “Piwo Kormoran”. Karta win obfituje w starannie wyselekcjonowane wina z małych winnic nowego i starego świata. Koneserów czerwonych win zachwycimy trunkiem PRIMITIVO di Manduria, a zwolenników owocowych nut białym Sauvignon Blanc i lekko musującym na języku, niezawodnym Rieslingiem. U barmana można zamówić klasyczne drinki takie jak mojito z miętą z naszego ogródka, apperol spritz na wytrawnym prosecco oraz spróbować jedną z naszych autorskich wariacji “Jądro Ciemności”.

Kawa z widokiem na jezioro

własne wyroby

Czy wiesz że?

W karcie znajdziemy dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu z dobrych jakościowo składników oraz dania sezonowe, których dostępność jest zależna od pór roku.

Naszą ofertę uzupełniają domowe kompoty, lemoniady, regionalne piwa, pieczone przez naszą hotelową cukiernię ciasta oraz przetwory.

Wyjątkowe chwile w niezapomnianej oprawie!

imprezy okolicznościowe

Rezerwacje grupowe, przyjęcia i imprezy

Jeśli chcą Państwo zorganizować imprezę okolicznościową w przepięknej scenerii, nad jeziorem Roś, zapraszamy do skorzystania z usług naszej restauracji. Specjalizujemy się w organizacji klimatycznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół (m.in. chrzciny, komunie, urodziny, obiady świąteczne), brunchów, lunchów biznesowych, uroczystych kolacji oraz spotkań integracyjnych. Dla Państwa dyspozycji oferujemy salę kominkową, oszklony taras, oraz taras z widokiem na jezioro. Dla osób poszukujących miejsca na imprezę okolicznościową powyżej 50 osób, proponujemy skorzystanie z wyjątkowo zaaranżowanej sali konferencyjnej, która jest w stanie pomieścić do 100 osób. Szef kuchni restauracji „Smuga Cienia” chętnie pomoże w wyborze odpowiedniego menu, które przygotowywane jest na bazie lokalnych produktów.

Gwarancja regionalnych przysmaków

Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Ciężka praca się opłaca! Restauracja „Smuga Cienia” przyjęta w poczet członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Tytuł zobowiązuje wiec z każdym dniem będziemy dążyć do jak najlepszych smaków, tak aby kulinarna podróż po „Mazurach” nigdy nie była nudna i odkrywała przed Wami tylko najlepsze i najsmaczniejsze produkty naszego regionu. Znak „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” pomaga smakoszom odnaleźć miejsca, w których można spróbować regionalnych przysmaków. Kryterium członkostwa jest korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych oraz promocja kulinarnego dziedzictwa regionu. Województwo warmińsko-mazurskie od roku 2005 jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Samorząd posiada licencję na chroniony znak i przyznaje prawo do jego używania przedsiębiorcom.

Miejsce, gdzie smak spotyka się z mazurską atmosferą!

Zobacz wnętrze naszej restauracji

Wirtualny Spacer